Tarte de nêsperas
This light and refreshing dessert makes a perfect finish to a rich meal. I sourced this recipe from an Açorean blog that delights me. Every time I visit it I unearth yet another delicious dish.This one is no exception and perfect for this time of year.I guess you could perfectly well substitute apricots for the loquats.Thank you Elvira for another inspired and original recipe.
Tarte de nêsperas
Serves 6
1 rolo de massa areada caseiro ou de compra
275g sweet pastry, home made or shop bought
Recheio /Filling
200 g de queijo fresco para barrar ( cream cheese ) , tipo Philadelphia ou valformoso -
200 g cream cheese (cream cheese), like Philadelphia
2 iogurtes naturais - Two natural greek yoghurts
3 folhas de gelatina neutra - 3 gelatin leaves
4 colheres (sopa) de mel - 4 tbsp (tablespoon) of honey
1 colher (sopa) de raspa de casca de limão - 1 tbsp (tablespoons) grated lemon rind
Cobertura /Topping
800 g de nêsperas - 800 g of loquats
100 g de açúcar - 100 g sugar
2 colheres (sopa) de água - 2 tbsp (tablespoons) of water
2 folhas de gelatina neutra - 2 lraves of gelatin
Tarte de nêsperas
Serves 6
1 rolo de massa areada caseiro ou de compra
275g sweet pastry, home made or shop bought
Recheio /Filling
200 g de queijo fresco para barrar ( cream cheese ) , tipo Philadelphia ou valformoso -
200 g cream cheese (cream cheese), like Philadelphia
2 iogurtes naturais - Two natural greek yoghurts
3 folhas de gelatina neutra - 3 gelatin leaves
4 colheres (sopa) de mel - 4 tbsp (tablespoon) of honey
1 colher (sopa) de raspa de casca de limão - 1 tbsp (tablespoons) grated lemon rind
Cobertura /Topping
800 g de nêsperas - 800 g of loquats
100 g de açúcar - 100 g sugar
2 colheres (sopa) de água - 2 tbsp (tablespoons) of water
2 folhas de gelatina neutra - 2 lraves of gelatin
Pre-aquecer o forno a 180ºC.. Forrar uma tarteira com uma folha de papel vegetal e depois com a massa areada. Picar o fundo com os dentes de um garfo. Cobrir integralmente a massa com uma folha de alumínio alimentar e espalhar feijão seco ou arroz no fundo.Levar ao forno - a 180ºC - por 15 minutos.Descartar o feijão seco ea folha de alumínio.Levar ao forno por mais 5 minutos.Retirar do forno e deixar arrefecer.Demolhar 3 folhas de gelatina em água fria.Escorrer muito bem, espremendo as folhas de gelatina com as mãos.Levar a derreter em banho-maria, sem deixar ferver.Bater o queijo fresco em creme com os iogurtes, o mel ea raspa de limão. Incorporar as folhas de gelatina derretidas, mexendo bem até dissolverem por completo no creme.Espalhar o creme pela massa cozida e deixar repousar no frigorífico até solidifica.Entretanto, lavar e arranjar as nêsperas.Corta-las em metades no sentido longitudinal e remover os caroços. Colocar as metades de nêsperas num tacho, juntamente com o açúcar ea água. Cobrir com uma tampa e levar ao lume.Cozinhar em lume médio-brando por 15-20 minutos.Demolhar as duas folhas de gelatina restantes em água fria.Espremer muito bem com as mãos e juntar ao preparado de nêsperas ainda quente.Envolver até a gelatina dissolver por completo.Dispor as metades de nêsperas de forma harmoniosa sobre o recheio da tarte. Cobrir com um pouco da calda do tacho e deixar arrefecer. Levar novamente a tarte ao frigorífico até solidificar.
Retirar a tarte do frigorífico 10-15 minutos antes de servir e cortar em fatias.
Pre-heat the oven to 180 º C. Line a round loose bottomed baking tin with a sheet of baking parchment followed by the pastry.Prick the bottom with a fork.
Cover the pastry with aluminum foil and fill with baking beans or dried rice.
Place in the oven - 180 ° C - 15 minutes. Remove the beans and foil. Bake for a further 5 minutes. Remove from oven and let cool.Soften 3 gelatine sheets in cold water for 2-3 minutes. Drain well, squeezing excess water from the gelatin sheets with your hands. Add the gelatine to a little hot water in a pan, but do not boil. Beat the cream cheese with yogurt, honey and lemon zest.Add the gelatine sheets, stirring well until completely dissolved in the cream mixture.Spoon the cream mixture into the pastry shell and let stand in refrigerator until set. Meanwhile, wash the loquats. Cut them in half lengthwise and remove pits.Place the loquat halves in a pan, along with the sugar and water. Cover with a lid and bring to boil. Cook over medium heat-low heat for 15-20 minutes.Soak the other two sheets of gelatine in cold water. Squeeze well and add to the cooked loquats while still hot.Make sure the gelatine is completely dissolved. Remove the loquats from the pan and set aside to cool.Allow the jelly in the pan to cool also.Arrange the loquat halves over the filling of the pie.
Cover with the jelly from the pan and leave to set.
Remove the tart from the refrigerator 10-15 minutes before serving and cut into slices.
Another beauty to add to your repetoire :)
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